czwartek, 15 listopada 2018

KWASEK ZABIELANY MOJEJ MAMY

Składniki

  • pól litra soku z kiszonej kapusty,
  • 1 litr wody,
  • ziele angielskie, listek laurowy,
  • śmietana,
  • 2 łyżki maki do zagęszczenia zupy,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie

  1. Do wody dodać sok z kiszonej kapusty, wrzucić przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy. Zagotować. Zagęścić zupę mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietanę.
  2. Należy pamiętać, żeby śmietana się nie zważyła, należy wcześniej do niej wlać część wywaru, dopiero potem połączyć ją z resztą zupy.
  3. Doprawić do smaku cukrem, sola i pieprzem.
  4. Można podawać z makaronem, gotowanymi ziemniakami pure.
  5. IDEALNA NA ZUPĘ WIGILIJNĄ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz