FASOLKA A'LA BIGOS
Składniki
- - 2 kg fasolki szparagowej, może być zielona, żółta, fioletowa, ważne, żeby była bezłykowa,
- - 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka, może być pierś z kurczaka,
- - 2-3 cebule,
- - koncentrat pomidorowy,
- - przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier.
- PRZYGOTOWANIE:
- Fasolkę oczyścić, ugotować, żeby była miękka, w wodzie z solą i odrobiną cukru. Mięso zesmażyć na wolnym ogniu, po 30 minutach smażenia dodać cebulkę pokrojoną we wiórki.Jeszcze trochę poddusić.
- Dodać ugotowaną fasolkę szparagową i trochę wody z gotowania fasolki, koncentrat pomidorowy. Podusić około 15 min. W razie potrzeby uzupełnić wodę, pilnować, żeby potrawa się nie przypaliła. Doprawić pieprzem, najlepiej grubo mielonym, lub utłuczonym w moździerzu. Dodać trochę cukru według upodobania.
- Mięso można równie dobrze zastąpić kiełbasą.
- Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz