środa, 14 listopada 2018

FASOLKA A'LA BIGOS

fasolka,

Składniki

  • - 2 kg fasolki szparagowej, może być zielona, żółta, fioletowa, ważne, żeby była bezłykowa,
  • - 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka, może być pierś z kurczaka,
  • - 2-3 cebule,
  • - koncentrat pomidorowy,
  •  - przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier.
  • PRZYGOTOWANIE:
  1. Fasolkę oczyścić, ugotować, żeby była miękka, w wodzie z solą i odrobiną cukru. Mięso zesmażyć na wolnym ogniu, po 30 minutach smażenia dodać cebulkę pokrojoną we wiórki.Jeszcze trochę poddusić. 
  2. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową i trochę wody z gotowania fasolki, koncentrat pomidorowy. Podusić około 15 min. W razie potrzeby uzupełnić wodę, pilnować, żeby potrawa się nie przypaliła. Doprawić pieprzem, najlepiej grubo mielonym, lub utłuczonym w moździerzu. Dodać trochę cukru według upodobania.
  3. Mięso można równie dobrze zastąpić kiełbasą.
  4. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz