niedziela, 11 listopada 2018

ZIELONE MARYNOWANE POMIDORY

Składniki

  • 3 kg małych, twardych pomidorów,
  • koper, chrzan, gorczyca, ziele angielskie,
  • czosnek, zielona pietruszka, cebula.

  • Na zalewę:
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki octu 10%

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, ułożyć w słoikach, do słoików dodać koper, kawałek chrzanu, ziarna gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, pokrojoną w ćwiartki cebulkę (w zależności od upodobania).
  2. Przygotować zalewę wg podanych proporcji. Gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach pomidory. Zakręcić. Dla pewności słoiki zagotować, ale bardzo krótko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz