środa, 14 listopada 2018

KURA lub KURCZAK w sosie potrawkowym

Składniki

  • Ugotowana kura lub kurczak,
  • SOS:
  • 4 dkg masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 szklanki rosołu,
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz,
  • kwasek cytrynowy, lub sok z cytryny,

Przygotowanie

  1. 2 szklanki rosołu z gotowania kury lub kurczaka, zagotować. Zagęścić rosół mąką roztartą z masłem i odrobiną wody, rozprowadzić, dodać śmietankę. Doprawić, na końcu zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
  2. TAK PRZYRZĄDZONA POTRAWKA, smakuje jak kurczak w sosie beszamelowym, a jest zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz