KURA lub KURCZAK w sosie potrawkowym
Składniki
- Ugotowana kura lub kurczak,
 
 
- SOS:
 
- 4 dkg masła,
 
- 2 łyżki mąki,
 
- 2 szklanki rosołu,
 
- kilka łyżek słodkiej śmietanki,
 
- sól, pieprz,
 
- kwasek cytrynowy, lub sok z cytryny,
 
 
Przygotowanie
- 2 szklanki rosołu z gotowania kury lub kurczaka, zagotować. Zagęścić rosół mąką roztartą z masłem i odrobiną wody, rozprowadzić, dodać śmietankę. Doprawić, na końcu zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
 
- TAK PRZYRZĄDZONA POTRAWKA, smakuje jak kurczak w sosie beszamelowym, a jest zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu.
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz