środa, 14 listopada 2018

NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI - ZAPIEKANKA

Składniki

  • - Szparagi, mogą być świeże lub ze słoika,
  • - 10 dkg szynki, lub chudej kiełbaski, jeśli ktoś lubi może dodać 1 cebulkę,
  • - opakowanie śmietanki 18%,
  • - 1 lub 2 jajka,
  • - 20 dkg żółtego sera,
  • - sól, pieprz do smaku,
  • - olej do smażenia naleśników.

  • Ciasto na naleśniki:
  • - 2 jajka,
  • - pół kg maki,
  • - łyżka oleju,
  • - mleko w takiej ilości, aby ciasto miało gęstość śmietany.

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki: 6-8 sztuk. Zawinąć w naleśniki szparagi, pokrojoną w podłużne plastry szynkę, żółty ser i ewentualnie cebulkę. Posolić i popieprzyć.
  2. Ułożyć naleśniki na blachę wysmarowaną olejem. Wymieszać żółtka jajek ze śmietanką, zalać naleśniki, ułożyć na naleśnikach plastry żółtego sera. Ubić piane z białek i wylać na naleśniki. Posypać pieprzem.
  3. Zapiec w piekarniku. około 30 min.
  4. Przepis jest trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz