NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI - ZAPIEKANKA
Składniki
- - Szparagi, mogą być świeże lub ze słoika,
- - 10 dkg szynki, lub chudej kiełbaski, jeśli ktoś lubi może dodać 1 cebulkę,
- - opakowanie śmietanki 18%,
- - 1 lub 2 jajka,
- - 20 dkg żółtego sera,
- - sól, pieprz do smaku,
- - olej do smażenia naleśników.
- Ciasto na naleśniki:
- - 2 jajka,
- - pół kg maki,
- - łyżka oleju,
- - mleko w takiej ilości, aby ciasto miało gęstość śmietany.
Przygotowanie
- Usmażyć naleśniki: 6-8 sztuk. Zawinąć w naleśniki szparagi, pokrojoną w podłużne plastry szynkę, żółty ser i ewentualnie cebulkę. Posolić i popieprzyć.
- Ułożyć naleśniki na blachę wysmarowaną olejem. Wymieszać żółtka jajek ze śmietanką, zalać naleśniki, ułożyć na naleśnikach plastry żółtego sera. Ubić piane z białek i wylać na naleśniki. Posypać pieprzem.
- Zapiec w piekarniku. około 30 min.
- Przepis jest trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz