czwartek, 15 listopada 2018

GOŁĄBKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI

gołąbki z płatkami owsianymi,

Składniki

  • - pól kg mielonej łopatki, lub innego chudego mięsa,
  • - 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
  • - 1 jajko,
  • - 1 cebula,
  • - kostka rosołowa,
  • - olej 1-2 łyżki,
  • - przyprawy: pieprz do smaku, w sezonie gałązki lubczyku, zielonej pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku,
  • - główka kapusty białej lub włoskiej w sezonie zimowym, równie dobrze może być kapusta pekińska.

Przygotowanie

  1. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać płatki owsiane, płatki dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz do smaku.
  2. Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz