GOŁĄBKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Składniki
- - pól kg mielonej łopatki, lub innego chudego mięsa,
 
 
- - 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
 
- - 1 jajko,
 
- - 1 cebula,
 
- - kostka rosołowa,
 
- - olej 1-2 łyżki,
 
- - przyprawy: pieprz do smaku, w sezonie gałązki lubczyku, zielonej pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku,
 
- - główka kapusty białej lub włoskiej w sezonie zimowym, równie dobrze może być kapusta pekińska.
 
 
Przygotowanie
- Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać płatki owsiane, płatki dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz do smaku.
 
- Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz