BIGOS DIETETYCZNY
Składniki
- przykładowe proporcje:
- 1 kg kiszonej kapusty, najlepsza jest surówkowa,
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 2 cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy,
- do wyboru, w zależności od upodobań: kminek, majeranek, czosnek itp.
Przygotowanie
- Kapustę ugotować do miękkości. Mięso z kurczaka pokroić i zesmażyć na oleju słonecznikowym, do już usmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę.Chwile poddusić. Usmażone mięso dodać do ugotowanej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę pogotować (około 30 min.), żeby wszystkie składniki się połączyły.
- W wersji wigilijnej można dodać suszone grzyby, do gotowania kapusty.
- Bigos jest bardzo smaczny. Moje dzieci go uwielbiają!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz