poniedziałek, 12 listopada 2018

BIGOS DIETETYCZNY

Składniki

  • przykładowe proporcje:
  • 1 kg kiszonej kapusty, najlepsza jest surówkowa,
  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy,
  • do wyboru, w zależności od upodobań: kminek, majeranek, czosnek itp.

Przygotowanie

  1. Kapustę ugotować do miękkości. Mięso z kurczaka pokroić i zesmażyć na oleju słonecznikowym, do już usmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę.Chwile poddusić. Usmażone mięso dodać do ugotowanej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę pogotować (około 30 min.), żeby wszystkie składniki się połączyły.
  2. W wersji wigilijnej można dodać suszone grzyby, do gotowania kapusty.
  3. Bigos jest bardzo smaczny. Moje dzieci go uwielbiają!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz