Oryginalny przepis z którego korzystałam, zniknął z internetu. Niestety, przepisu nie zapisałam, ale na szczęście mam go w pamięci.
- 6-8 jajek (często daję jedynie 6)
- pół szklanki cukru (dla amatorów ciast słodkich, może być trochę więcej)
- 2 opakowania śmietanki 30-36%, czyli około 500 ml
- 2 opakowania budyniu
- 2 łyżki mąki pszennej lub zamiennie kaszka manna,
- 1 kg mielonego dobrego jakościowo sera na sernik. Używam sera śmietankowego firmy Miletto. Ostatnio użyłam twaróg sernikowy premium Mlekovity.
- opakowanie jogurtu naturalnego (daję małe opakowanie)
- można dodać również opakowanie serka mescapone, chociaż w oryginalnym przepisie tego składnika nie było.
- olejek aromatyczny (dodaję śmietankowy)
Wykonanie ciasta sernikowego jest bardzo proste: wszystkie składniki wrzucamy razem do miski i miksujemy. Jajka wrzucamy w całości,😉 oczywiście bez skorupek.
Osobiście, zaczynam od miksowania jajek z cukrem, a potem dodaję poszczególne składniki. Chodzi mi przede wszystkim o to, aby masa sernikowa była pozbawiona jakichkolwiek grudek.
Ciasto sernikowe jest rzadkie, dlatego też na spód (o ile chcemy mieć spód) należy użyć cięższego ciasta np. herbatniki pokruszone i wymieszane z masłem. Swego czasu wyłożyłam spód tortownicy biszkoptami. Wszystkie biszkopty wypływały i musiałam je dociskać do dna, póki nie napiły się masy serowej.😊
Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160 stopni. Najlepiej wsadzić ciasto do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do ostygnięcia.
Kiedy już sernik ostygnie wylewamy na niego masę krówkową, kajmakową, czy czekoladową. Puszkę z masą otworzyć i wsadzić całą puszkę do ciepłej wody.
Na koniec szykujemy polewę czekoladową. Tu możemy skorzystać z gotowych mas. Masę w tabliczce czekolady rozrzedzamy mlekiem. Polewamy nią sernik.
Oczywiście, można stosować najprzeróżniejsze wariacje sernikowe. Tutaj jest ogromny potencjał, aby skorzystać z naszej kreatywności.
Możemy do sernika dodać bakalie, owoce, możemy część masy serowej zaprawić czekoladą i zrobić z sernika zeberkę. Możliwości jest bardzo dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz