SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z CHILI:
- 3 kg ogórków
 - 3 płaskie łyżki soli
 - 2 łyżeczki sproszkowanego chili
 - 1 główka czosnku
 - 6 łyżek oleju
 - ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
 - 1 szklanka octu 10 %
 - 1 szklanka cukru
 
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki dokładnie opłukać, odkroić końcówki i pokroić w ok. 1 centymetrowe plastry. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki odcedzić.
 - Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Rozłożyć w słoikach.
 - Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
 - Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz