SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z CHILI:
- 3 kg ogórków
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki dokładnie opłukać, odkroić końcówki i pokroić w ok. 1 centymetrowe plastry. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki odcedzić.
- Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Rozłożyć w słoikach.
- Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
- Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz