wtorek, 4 lipca 2023

Korniszony Spreewaldzkie w kamiennym garnku


 
Ogórki musztardowe w glinianym garnku należą do najpopularniejszych przepisów na korniszony w Spreewaldzie.

Składniki:

3 średniej wielkości ogórki (grube żółto-zielone ogórki)
12 łyżek cukru
100 g nasion gorczycy
375 ml octu (10%)
3 łyżki soli
3 średnie cebule
świeże łodygi kopru
1/2 średniego chrzanu
Kamienny garnek (5 litrów) z brzegiem na wodę

Przygotowanie:
Umyj i obierz ogórki. Pokrój ogórki na większe kawałki.
Podziel cebulę na pół pierścienie. Chrzan obierz i zetrzyj. Koper nie musi być cięty.
 Ważne jest, aby wszystkie składniki były świeże, aby powstał odpowiedni smak. 
Nie używajmy więc mrożonego kopru czy chrzanu ze słoika.

Wymieszaj przyprawy (ocet, cukier, sól i gorczycę), aż cukier się rozpuści.

Jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu przyprawowego, to pamiętajmy, że

z biegiem czasu w kamiennym garnku tworzy się jego własny sok.


Ogórki pokrojone w plastry, koperek, krążki cebulowe, tarty chrzan układać 

naprzemiennie w glinianym garnku. 

Na koniec zalać ogórki bulionem przyprawowym.
 
Teraz należy umieścić kamienny garnek w chłodnym miejscu na około 3 do 4 dni. 

W tym czasie raz lub dwa razy „zamieszaj” zawartość. 

Używać jedynie drewnianych narzędzi.

Dopiero po 4-5 dniach wytworzy się tyle własnego soku, 

że ogórki będą całkowicie pokryte.

Dobra pomyśl!

Wskazówka: jeśli lubisz bardzo obfite korniszony, 

zastąp część 10% octu esencją octową (25%).

Ważne: Zawsze szczelnie zamykaj kamienny garnek, ogórki wyjmuj 
tylko drewnianymi szczypcami, a garnek powinien stać w chłodnym miejscu. 
(ale nie w lodówce)


Nasze ogórki generalnie nie starczają na długo, bo zjadamy je dość szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz