Ogórki musztardowe w glinianym garnku należą do najpopularniejszych przepisów na korniszony w Spreewaldzie.
Składniki:
3 średniej wielkości ogórki (grube żółto-zielone ogórki)
12 łyżek cukru
100 g nasion gorczycy
375 ml octu (10%)
3 łyżki soli
3 średnie cebule
świeże łodygi kopru
1/2 średniego chrzanu
Kamienny garnek (5 litrów) z brzegiem na wodę
Przygotowanie:
Umyj i obierz ogórki. Pokrój ogórki na większe kawałki.
Podziel cebulę na pół pierścienie. Chrzan obierz i zetrzyj. Koper nie musi być cięty.
Wymieszaj przyprawy (ocet, cukier, sól i gorczycę), aż cukier się rozpuści.
Jeśli nie ma wystarczającej ilości bulionu przyprawowego, to pamiętajmy, że
z biegiem czasu w kamiennym garnku tworzy się jego własny sok.
Ogórki pokrojone w plastry, koperek, krążki cebulowe, tarty chrzan układać
naprzemiennie w glinianym garnku.
Na koniec zalać ogórki bulionem przyprawowym.
Teraz należy umieścić kamienny garnek w chłodnym miejscu na około 3 do 4 dni.
W tym czasie raz lub dwa razy „zamieszaj” zawartość.
Używać jedynie drewnianych narzędzi.
Dopiero po 4-5 dniach wytworzy się tyle własnego soku,
że ogórki będą całkowicie pokryte.
Dobra pomyśl!
Wskazówka: jeśli lubisz bardzo obfite korniszony,
zastąp część 10% octu esencją octową (25%).
tylko drewnianymi szczypcami, a garnek powinien stać w chłodnym miejscu.
(ale nie w lodówce)
Nasze ogórki generalnie nie starczają na długo, bo zjadamy je dość szybko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz